Sök:

Sökresultat:

302 Uppsatser om Normativa frćgor - Sida 1 av 21

Paradoxer - En studie av den svenska sÀkerhetspolitiska diskursens normativa mönster mellan Ären 1999-2007

Uppsatsen behandlar den svenska sÀkerhetspolitiska diskursens normativa mönster samt stÀllningstagande i Kosovokonflikten Är 1999, Afghanistankonflikten Är 2001, Irakkonflikten Är 2003 och den pÄgÄende Darfurkonflikten utifrÄn en realistisk förklaringsmodell. Syftet med uppsatsen Àr att pröva hypotesen att det förekommer paradoxer i den svenska sÀkerhetspolitiska retoriken kring normer som Àr stadgade för Sverige och att retoriken saknar intern konsistens. Uppsatsen syftar Àven till att undersöka huruvida den svenska statens normativa stÀllningstaganden styrs av en nyttomaximerande aspekt. Uppsatsen visar pÄ att det i den svenska sÀkerhetspolitiska diskursen framhÄlls vÀrdet i normer som underminerar varandra samt att Sveriges normativa mönster i uppsatsens valda konflikter Àr inkonsekvent. Uppsatsen för ett resonemang som visar pÄ att paradoxerna i diskursen och Sveriges inkonsekventa normativa mönster bygger pÄ en nyttomaximerande aspekt, det vill sÀga Sveriges normativa stÀllningstagande och agerande i uppsatsens valda konflikter Àr inte styrt av normerna i sig utan av Sveriges nationella intressen..

Det normativa ledarskapsidealet ? Ett hinder för nya ledare?

Den hÀr studien behandlar Àmnet ledarskap. Teorier konkluderar att det normativa ledarskapsidealet baseras pÄ det transformativa ledarskapet. Syftet med uppsatsen Àr att studera om en ny ledare i organisationer gör ansprÄk pÄ ett normativt ledarskapsideal och vilka konsekvenser det fÄr, samt i vilka avseenden det finns skillnader mellan den nya chefens beskrivningar av intentioner och vad chefens ansett sig ha uppnÄtt överens med medarbetarnas uppfattningar. TvÄ nya ledare, som varit i liknande situationer, har studerats och jÀmnförts. Resultatet pekar pÄ att nya chefer som försöker följa det normativa ledarskapet kan skapa omedvetna hinder för sig sjÀlva.

Tre önskningar pÄ en gÄng - det gÄr vÀl inte? En studie av normativa grundmönster i den svenska debatten om flexicurity

Uppsatsen undersöker den svenska diskurs som prÀglar talet om flexicurity. FrÄge-stÀllningar för studien rör (1) vilka normativa grundmönster som kan utlÀsas i de olika texterna, (2) pÄ vilket sÀtt dessa normativa grundmönster bidrar till att konstituera den svenska diskursen om flexicurity och (3) pÄ vilket sÀtt diskursen om flexicurity kan relateras till samhÀllsutvecklingen.FrÄgestÀllningarna besvaras genom en normvetenskaplig analys av texter som behandlar flexicurity frÄn Europeiska kommissionen, svenska riksdagspartier och den svenska arbetsmarknadens parter. Undersökningen tar sin utgÄngspunkt i rÀttsvetenskapliga och rÀttssociologiska teorier om normativa grundmönster och samhÀllsutveckling. I studien anvÀnds en diskursanalytisk metod, inspirerad av Michel Foucault samt Ernesto Laclau och Chantal Mouffes diskursteori. Studiens teoretiska utgÄngspunkter hÀmtas i huvudsak frÄn Anna Christensens teori om normativa fÀlt och HÄlan Hydéns norvetenskapliga teori samt hans teori om samhÀlls-utveckling.

Normsystem för wastecollectorssystemet

Deontic Action Logic Multi Agent System (DALMAS) Àr en typ avmultiagentsystem dÀr agenternas handlingar regleras av ett normativt system. Teorinför DALMAS bygger pÄ deontisk logik, och normer i det normativa systemetuttrycks i termer av Kanger-Lindahls teori om normativa positioner. Syftet meddetta arbete Àr att försöka reda ut vilka eventuella fördelar ett normativt system kange samt hur man ska kunna skapa effektivt sÄdant. GÄr det att skapa ett normsystemsom kan lösa samma problem som ett konventionellt MAS löser? För att kunnajÀmföra de olika normsystemen har kriterier för hög effektivitet tagits fram.Testresultaten visar bl.a.

EU och Migrationen -En Normativ Studie

Den hÀr politisktfilosofiska texten syftar till att undersöka den normativa problematiken kring migration i den Europeiska Unionen. För att göra det pÄ bÀsta sÀtt har tvÄ primÀra frÄgestÀllningar stÀllts. Den första (Vilka normativa vÀrderingar finns det att ta hÀnsyn till i migrationsfrÄgan?) Àr en normativ argumentationsanalys som syftar till att gÄ pÄ djupet och försöka ringa in alla de premisser som gÀller för öppna visavi stÀngda grÀnser samt de konsekvenser som kan följa av respektive sakförhÄllande.Den andra delen av uppsatsen syftar till att reda ut vilka normativa premisser som ligger till grund för de EU-beslut som tas i migrationsfrÄgor, men huvudsakligt fokus pÄ utomeuropeisk immigration.Slutsatsen i arbetet Àr dels att migration Àr en synnerligen komplex frÄga dÀr man mÄste ta hÀnsyn till en mÀngd vitt skilda etiska och praktiskpolitiska premisser som ofta stÄr i direkt motsatsförhÄllande, dels att EU: s migrationspolicys i hög grad styrs av partikulÀra moraliska vÀrderingar..

StresshanteringsförmÄgans betydelse för taktiken : En kvalitativ textanalys av svenska normativa taktikdokument

Inom krigsvetenskapen har relativt lite forskning gjorts gÀllande kopplingen mellan stresshanteringsbehov och taktik/stridsteknik i svenska normativa taktikdokument. Den svenska försvarsmakten skall kunna verka vid olika klimat och motstÄndare. Svenska militÀra chefer skall kunna bemÀstra Älagd uppgift oavsett rÄdande omstÀndigheter. Akut stress Àr nÄgot som dagens chefer kan komma att stÀllas inför, hur individen reagerar Àr inget som gÄr att förutse. Det Àr dock avgörande hur chefen agerar ur ett taktiskt perspektiv, vilket i sin tur leder till hur framgÄngsrika uppdragen blir.

MotstÄnd : En vÀn i förÀndring

Denna magisteruppsats har som syfte att studera förÀndringsprocesser och motstÄnd. Problemet bestÄr i att hitta nya sÀtt att hantera motstÄnd mot förÀndring. DÄ förÀndringar Àr en naturlig del i en organisations livscykel och motstÄnd Àr ett vanligt fenomen i en förÀndring, Àr det viktigt att veta hur det uppkomna motstÄndet kan hanteras. MotstÄnd orsakar mÄnga förÀndringsprocessers fall och medför Àven extra kostnader om det inte hanteras pÄ ett för organisationen gynnsamt sÀtt. Studien har ett tydligt teorifokus dÀr vi tar upp teorier som behandlar förÀndring och motstÄnd.

BenÀmningsförmÄga och sprÄkförstÄelse hos Àldre individer : Boston Naming test och Token test i en population 85-Äringar

VÀl etablerade normativa data för Àldre individer Àr av stor betydelse för att sÀrskilja mellan normalt Äldrande och tecken pÄ demenssjukdom. Kortversioner av Boston Naming test och Token test ingÄr i screeningbatterier och anvÀnds ofta vid neuropsykologiska undersökningar. Dock Àr befintliga normativa data för BNT30 och Token test begrÀnsade vad gÀller antalet individer över 80 Är och inbegriper endast optimalt friska deltagare med hög utbildningsgrad. Denna tvÀrsnittsstudie inkluderar 213 kognitivt intakta 85-Äringar. Syftet var att undersöka resultaten av benÀmningsförmÄga och sprÄkförstÄelse mÀtt med kortversioner av Boston Naming test (BNT30) och Token test (deltest V) samt att jÀmföra resultaten frÄn denna studie med befintliga normativa data för BNT30 och Token test.

Kosovointerventionen ? illegal men legitim? : En fallstudie av NATO:s intervention i Kosovo med etiken i centrum

Trots lagar, nationella som internationella, Äterkommer diskussionen om etik vid militÀra interventioner. Uppsatsen handlar om huruvida NATO:s intervention i Kosovo levde upp till etiska lagar kring militÀra interventioner samt om normativa teorier fortfarande Àr relevanta och lÀmnas utrymme idag.Syftet med uppsatsen Àr att se om det fortfarande finns utrymme idag för normativa teorier, sÄsom den etiska teorin just war theory, och om dessa Àr rimliga att anvÀnda. Uppsatsen anvÀnder fallstudien Kosovo som exempel och analyserar samtidigt hur denna intervention lever upp till de nio punkterna i teorin.Kvalitativ textanalys samt fallstudie av Kosovo har anvÀnts som metoder och just war theory har anvÀnts som teori.Resultatet visar att sju av nio punkter helt eller till stor del levdes upp till under NATO:s intervention i Kosovo, och att de resterande tvÄ till viss del levdes upp till. Undersökningen pÄvisar ocksÄ att normativa teorier lÀmnas utrymme idag, och att teorin fortfarande kan vara relevant, om Àn med lite modifikation..

Likhet inför lagen? En normativ prövning av rÀttshjÀlpsreformen 1997 och dess bererdningsprocess

Uppsatsens övergripande syfte Àr att göra en undersökning av rÀttshjÀlpsreformen 1997 som Àr bÄde beskrivande och normativt utvÀrderande. Studien utgÄr frÄn en kvalitativ metod dÀr jag anpassar Lennart Lundquists (1992, s. 12) policyprocessmodell utifrÄn mitt syfte och följer idéerna och vad som sÀgs m.m. i de olika stegen samt Ludvig Beckmans (2005, s. 69 - 74) normativa rimlighetsprövning dÀr den normativa utgÄngspunkten Àr principen om likhet inför lagen.

SamhÀllskunskap och demokrati : Den normativa och den funktionalistiska demokratisynen inom samhÀllskunskap

I dagens Sverige sjunker valdeltagandet till riksdagen och allt fÀrre medborgare engagerar sig politiskt, och denna tendens Àr sÀrskilt tydlig bland ungdomar. Skolan har en viktig roll att fostra ungdomar till deltagande i demokratin. Denna uppsats syftar till att problematisera samhÀllskunskapens roll i detta demokratiarbete, genom att undersöka en liten del av detta omrÄde. Uppsatsen innehÄller en studie kring hur ett urval av samhÀllskunskapslÀrare tÀnker kring sin undervisning om demokrati inom samhÀllskunskap A och hur deras lÀroböcker hanterar demokratiomrÄdet. Den undersökningen relateras till tvÄ demokratisyner som Àr den normativa och den funktionalistiska.

MĂ€nniskor i projektarbete?

VÄrt syfte med denna uppsats Àr att utveckla en djupare förstÄelse för projektarbete. Med hjÀlp av kompletterande litteratur och empiri vill vi utifrÄn ovanstÄende fyra frÄgestÀllningar problematisera projektlitteraturen och se om de befintliga teorierna inom projektlitteraturen kan utvecklas. Vi har anvÀnt oss av en hermeneutisk kvalitativ metod. VÄr empiri utgörs av intervjuer, en deltagande observation, samt företagsinternt material frÄn ett fallföretag. VÄr uppsats visar pÄ att projektlitteraturen, de normativa teorierna, inte Àr tillrÀckliga för att ge en djup förstÄelse för projektarbete.

Kommunikationens betydelse ur ett institutionellt perspektiv vid förankringen av FISK

Denna uppsats har behandlat hur en förordning, i det hÀr fallet Förordningen om intern styrning och kontroll (FISK) kan förankras i en organisation genom kommunikation mellan ledning och personal. Som fallstudie valdes en myndighet som hade kommit lÄngt med implementeringen av FISK jÀmfört med andra berörda myndigheter. För att fÄ en tydligare bild av hur kommunikationen skett inom myndigheten har studien tillÀmpat ett institutionellt perspektiv som gjort det möjligt att visa hur kommunikationen skett genom regulativa, normativa och kognitiva pelare som myndighetens institutioner Àr uppbyggda av. Studiens teoretiska referensram har dÀrför byggts upp först för att behandla det institutionella perspektivet och fortsÀtter dÀrefter med att behandla teorier om kommunikation. För att kunna visa hur kommunikationen sker genom de tre pelarna har intervjuer genomförts med riskhanteringssamordnare och avdelningssamordnare dÀr frÄgor som kan hÀrledas till de tre pelarna har stÀllts.

Regler för turordning : En komparativ studie mellan Sverige och Danmark

SammanfattningSyftet med denna uppsats Àr att jÀmföra svensk och dansk turordning vid uppsÀgning pÄ grund av arbetsbrist. I första hand kartlÀgger jag hur lÀnderna reglerar turordning. DÀrefter undersöker jag vilken funktion reglerna kring turordning fyller för arbetstagare i Sverige respektive Danmark. Vidare undersöker jag i vilken utstrÀckning reglerna kring turordningen fyller samma funktion i Danmark som i Sverige? Vilket skydd ger det arbetstagaren? Jag har anvÀnt mig av rÀttsdogmatisk metod för att kartlÀgga lÀndernas regler för turordning.

FrÄn invasions- till insatsförsvar - En teoriprövande studie av den svenska Försvarsmaktens reformering

Uppsatsen behandlar den svenska Försvarsmaktens reformering frÄn invasionsförsvar till insatsförsvar utifrÄn ett teoriprövande perspektiv. Syftet med uppsatsen Àr att analysera huruvida det krÀvs en förstÄelse av socialdemokraternas moraliska bevekelsegrunder och normativa utgÄngspunkter för att förklara reformering eller om det Àr tillrÀckligt att applicera den realistiska förklaringsmodellen för att fÄ en djupare förstÄelse av reformeringen? Uppsatsen visar pÄ att realismens och konstruktivismens teoretiska förklaringskraft till reformeringen Àr tillfredstÀllande samt att den svenska sÀkerhetspolitiska retoriken domineras utav en nyttomaximerande logik. DÀrav Àr slutsatsen att det inte krÀvs en förstÄelse av socialdemokraternas moraliska bevekelsegrunder och normativa utgÄngspunkter för att förklara den svenska försvarsmaktens reformering utan det rÀcker att applicera den realistiska förklaringsmodellen för att fÄ en djupare förstÄelse av reformeringen..

1 NĂ€sta sida ->